top of page

Col·lecció entomològica

La col.lecció entomològica la componen tres apartats ben definits. El primer, referit als ropalòcers europeus, conté 1967 exemplars de 308 espècies diferents. El segon, dedicat a algunes famílies de macroheteròcers de la península Ibèrica, el formen 691 exemplars que pertanyen a 200 espècies. Finalment, un tercer apartat està dedicat als coleòpters, amb 1354 exemplars de les famílies Cerambicidae, Scarabeidae, Carabidae i Buprestidae.Tots els especimens disposen de la corresponent etiqueta descriptiva en què hi consta el nom de l'espècie, el lloc i la data de captura, i el col.lector. A l'anvers de l'etiqueta hi figura el nombre assignat a l'exemplar, que és el mateix que hi ha al registre informatitzat de la col.lecció. Les caixes entomològiques disposen d'etiquetes d'encapçalament de cada una de les sèries amb el nom de l'espècie, el descriptor i l'any en què va ser descrita.A més del citat registre informatitzat, que permet realitzar llistats d'espècies, dates, localitats o col.lectors en qüestió de segons, la col.lecció compte també amb un catàleg, editat el 1992 en sistema policòpia, del qual se n'ha fet una distribució gratuïta.

ROPALÃ’CERS EUROPEUS

A l'apartat de ropalòcers hem procurat reunir el màxim nombre possible d'espècies europees, per a la qual cosa, a més de la captura, hem recorregut també a l'intercanvi. És per això que a la col.lecció s'hi troben representades, aproximadament, el 82 per cent de les espècies europees, majoritàriament procedents de França, Itàlia, Grècia, Hongria, Romania, Bulgària i l'estat Espanyol.

Entre els exemplars que conté, mereixen ser citats algunes erèbies europees com les E. styria, E. styx, E. ottomana, E. pluto, E. mnestra, E. aethiopella, E. sudetica, E. nivalis, E. melampus, E. pharte, E. melas, E. phegea, E. montana i E. scipio, entre d'altres, i diversos licènids de Grècia i dels Balcans, com Heodes ottomanus, Thersamonia thersamon, Th. hetis, Tarucus balkanicus, Cyaniris helena, Aricia anteros, A. aroaniensis, A. coelestinus, i Poliommatus eroides, entre d'altres.

HETERÒCERS I COLÈOPTERS PENINSULARS


Els macroheteròcers hi estan molt més modestament representats, ja que, tret dels noctúids i dels geomètrids, que només hi apareixen de forma testimonial (98 i 152 exemplars, respectivament), la resta de famílies apleguen, només, en conjunt, 441 especímens. A destacar un exeplar de Cucullia argentea (J. Teixidor leg.).

Finalment, citarem també de passada que la col.lecció conté 1.354 col.leòpters peninsulars, amb una especial dedicació envers els cerambícids, 286 exemplares, de 78 espècies, i els escarabèids, 363 exemplars de 88 especies.

 

 

BIBLIOTECA ESPECIALITZADA

La biblioteca de la col.lecció la componen més de set-cents llibres i revistes de temàtica científica, uns quatre-cents dels quals són sobre entomologia, i entre aquests darrers, tres-cents tracten, total o parcialment, de lepidòpters i un centenar ho fan sobre els coleòpters.

 

A més s'hi conserven fotocopiats i convenientment indexats en una base de dades informàtica, més d'un miler de treballs sobre lepidòpters apareguts en revistes especialitzades.

 

Cal assenyalar també que el fons conté alguns llibres antics originals, de destacat valor bibliogràfic, com els trenta volums de la Natural Library, editada a Edinburg entre 1833 i 1843, sèrie que conté, en conjunt, més d'un miler de làmines d'història natural, iluminades a mà amb aquarela. Set dels volums estan dedicats a l'entomologia: quatre a lepidòpters, un a coleòpters i dos a la resta de grups.

bottom of page