top of page

Els inicis del Cacaolat 

 

 

Marc Viader Bas va animar el seu fill a patentar la fórmula del nou producte i el procés industrial de la seva creació, i li va fer veure la conveniència de trobar-li també un nom comercial adequat.

 

Es van buscar noms derivats de la xocolata, el producte més popular entre els derivats del cacau, com ara Xoco-llet, Xoco-lat i Choco-lat. Però se seguida es va veure que una identificació amb la xocolata no resultava convenient. La xocolata desfeta era un producte conegut, que es prenia calent i que era molt espès, al contrari del batut de cacau, que era lleuger i estava destinat a prendre’s fred.

 

A més el Cacaolat no és un derivat de la xocolata.Tots dos tenen un origen comú en el cacau, però un no deriva de l’altre. Aleshores es va substituir el nom de la xocolata per al del cacau i va sorgir la fórmula de Cacaolat.

 

A les dotze i dotze minuts del quatre de desembre de 1931 Joan Viader Roger va sol·licitar la concessió de la marca Cacaolat per distingir "una bebida nutritiva refrescante" que li va ser concedida el 24 de febrer de 1932.

​

 

L'estand de la Granja M. Viader a la Fira de Barcelona de 1933.

 

Marc Viader Bas va veure ben aviat les enormes prossibilitats comercials del producte ideat pel seu fill i hi va apostar amb tota la seva força empresarial. El juny de 1933 a Barcelona es va celebrar la 6ª Fira de Barcelona, la primera després de la interrupció del certamen amb motiu de l'Exposició Internacional de 1929, on la Granja Viader va ocupar els estands 593 i 594 als Palaus 1 y 2 de Montjuic. Va ser aquí on es va ver la presentació oficial del Cacaolat.

 

En les fotografies que es conserven de l'estand de la Granja M Viader Cardedeu, es pot veure l'estand abans d'obrir-se la fira al públic, amb una ampolla decorativa gegant de Cacaolat al fons i dues ampolles-dipòsit, d'uns 10 litres de capacitat damunt del taulell.

 

Amb el contingut d'aquestes ampolles s'omplien uns vasets de parafina de degustació que també són damunt del taulell.

En un principi la degustació del Cacaolat s'oferia gratuïtament, però, davant el perill que comportava l'aglomeració de públic que es va formar, es va optar per cobrar 10 cts. 

 

A les fotografies s'hi distingeixen també algunes ampolles de Cacaolat de mida normal. Cal observar que l'ampolla no és encara del model conegut com a "torpedo" sinó el mateix que es feia servir per a envasar la llet esterilitzada.

​

A partir d'aquest moment Marc Viader Bas es va convertir en l'empresari del Cacaolat. Bon coneixedor dels valor de la publicitat, va engegar una campanya modèlica de difusió del nou producte, adreçada a tota mena de potencials clients: homes, dones, comerciants, esportistes, nens...

​

El concentrat de cacau, aromes i sucre -"la fórmula secreta"- es feia a l'obrador de la Granja Viader del carrer Xuclà i des d'allà es portava a la fàbrica Letona, on es barrejava amb la llet, s'esteril·litizava i s'envasava.

 

Una imatge de les aglomeracions provocades per l'èxit de Cacaolat

La primera etiqueta de Cacaolat

Vaset de parafina per a la presentació de Cacaolat

Anunci de 1936 fet pel publicista Pere Català i Pic

bottom of page