Letona S.A.
El 10 de febrer de 1925. Miquel Casanovas Areté, Pere Cullell Manau, Josep Martí Moltó, Marc Viadé Bas, Pere Serre Cossi Antoni Gispert Peret, José Seguí Ribes, Francesc Estragués Torruella, Manuel Vidal Alemany, Esteve Pous Puigvert, Francesc Arró Cosp, i Enric Sagarra Moyá. van fundar la S.A. Letona amb un capital social de 505.000 pessetes.
L'objectiu estatutari de la nova societat era la fabricació i venda de llet condensada, greixos, nates, mantegues, llet pasteuritzada i altres productes làctics.
La nova empresa va tenir la seva primera seu social al carrer de Consell de Cent 279 principal. Posteriorment es va construir la fàbrica al carrer Pujades núm, 5.
Entre les diverses marques registrades per la societat, hem trobat: Letona (1925); La gacela (1933); Llet condensada La Pubilla (1933); Llet condensada La Puntaire (1933); Leche condensada La Montserratina (1933); Hepatilac (1935); Leche Condensada La Infantil (1936) i La Sirena (1936). A més l'empresa també elaborava i distribuïa sota llicència dels seus propietaris Cacaolat i Vitamlact.
La producció va començar el 1927 i des d'aleshores fins a l'exercici de 1931 la societat va passsar per greus dificultats econòmiques. El 1931 es va nomenar gerent Marc Viadé Bas que va exigir que el Consell l'autoritzés a donar amplis poders al seu fill Joan Viader Roger perquè es convertís en el gerent de facto.
A partir d'aquell moment sota la direcció de la família Viader, Letona va canviar radicalment la seva orientació des del comerç majorista a la producció industrial.
L'any 1936, S. A. Letona ocupava el primer lloc entre les empreses subministradores de llet a la ciutat, amb un volum de producció de 22.000 litres diaris.
Durant la guerra civil l'empresa va ser socialitzada i va passat a integrar-se en la Industria Lactea Socializada sota control de la CNT.
Després de la guerra Letona va ser retornada als seus anteriors propietaris i es va reiniciar la producció.
El 25 d'abril de 1955, festivitat de Sant Marc, es va celebrar l'acte oficial de col·locació de la primera pedra del futur edifici de Letona, al la nova seu del carrer de Pujades 25.
Hi van assistir diversos accionistes, treballadors i membres de la família Viader.
Vista exterior de la primera fàbrica de Letona, al carrer Pujades núm. 5
Una diapositiva de vidre de principis dels anys 30, destinada a ser projectada en sales de cinema
Interior de la sala d'embotellat de la fàbrica Letona, en una fotografia dels anys 30