top of page

Distribució del cognom Viader-Viadé

Quan l'any 1998 vaig estudiar la distribució geogràfica dels Viader i Viadé de l'àrea del Principat vaig haver d'utilitzar bases de dades municipals, del servei telefònic, d'organismes oficials, d'entitats privades i la meva pròpia, reforçades amb aportacions diverses.

 

Actualment, a través dels serveis d'estadistica de la Generalitat i de l'Estat espanyol és possible obtenir aquestes dades d'una manera molt més exacta i ràpida.

Les referències obtingudes l'any 1998 i les del 2008. donen una imatge prou significativa de l'àrea d'extensió actual del cognom que, des de l'Empordà s'expandeix per les províncies costaneres i pre-litorals de les províncies de Girona i Barcelona: la Selva, Pla de l'Estany, Garrotxa, el Gironès, el Maresme, el Bages, el Vallès Oriental, el Vallès Occidental, el Barcelonès, el Baix Llobregat i l'Alt Penedès i l'Anoia.

L'any 1998 hi havia un nucli de Viader -residu d'un altre de més extens- a Puicerdà, que cal relacionar amb la branca de Vilafranca de Conflent, extesa per les comarques catalanes sota administració francesa.

Cal destacar l'absència de Viader a les províncies de Lleida i Tarragona, tret de la capital, on hi resideixen per emigració molt recent.

Concretament, les poblacions on l'any 1998 es va detectar la presència del cognom Viader, eliminades les segones residències, eren: 

ALT EMPORDÀ: Bàscara (Parets).

ANÒIA: Sant Sadurní d'Anòia.

BAGES: Manresa i Sant Joan de Torroella.

BAIX EMPORDÀ: La Bisbal, Calonge, Flaçà, Palamós, Platja d'Aro, Sant Feliu de Guíxols, Torroella de Montgrí i Tossa.

BAIX LLOBREGAT: Sant Boi i Sant Joan Despí.

GIRONÈS: Bescanó i Girona.

BAIXA CERDANYA: Puicerdà.

BARCELONÈS: Barcelona, Esplugues de Llobregat, l'Hospitalet, Sant Just Desvern i Santa Coloma de Gramenet.

MARESME: Arenys de Munt, Argentona, Canet de Mar, Malgrat de Mar, Masnou, Mataró, Pineda, Premià de Mar, Sant Vicenç de Montalt i Tordera. 

LA SELVA: Blanes, Breda, Caldes de Malavella, Hostalrich, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Santa Coloma de Farners i Vidreres.

TARRAGONÈS: Tarragona.

VALLÈS OCCIDENTAL: Barberà del Vallès, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès.

VALLÈS ORIENTAL: Ametlla del Vallès, Bigues, Cardedeu, Granollers, la Llagosta, Montornès del Vallès, Santa Eulàlia de Ronçana i Santa Perpetua de Mogoda. 

Fora de Catalunya s'ha detectat la presència de Viader, a les Illes balears, País Valencià, Aragó, Madrid, Galícia i Melilla.

A Europa, hi ha Viader a França -alguns d'autòctons, d'altres arribats des de l'Estat espanyol-, Gran Bretanya.

 

A la resta del món, n'hi ha als Estats Units, Mèxic, l'Argentina i, probablement, a l'Uruguai.

 

bottom of page